VANJSKOTRGOVINSKO POSLOVANJE SAMOSTALNIH PODUZETNIKA

0

Česta tema je uvoz/izvoz za samostalne poduzetnike.  Samostalni poduzetnik je fizičko lice koje je registrovano za obavljanje određene djelatnosti. Dobijanjem rješenja nadležnog organa ograničava se na unutrašnji promet. Pravi problem je u tome što Uprava za indirektno oporezivanje dozvoljava upis u PDV sistem za samostalne poduzetnike, ali ne i registraciju za obavljanje vanjskotrgovinskog poslovanja pod izgovorom da to ne piše nigdje na rješenju nadležnog organa.

Dakle, za samostalne poduzetnike uvoz i izvoz je još uvijek nepoznata tema i prisiljeni su da ovo vrše preko posrednika.

Što se tiče usluga, porezni propisi ne poznaju termin UVOZ/IZVOZ usluga, a i fizičko kao i pravno lice može bez problema napraviti devizni račun u bilo kojoj poslovnoj banci. Ovdje je samo bitno da je fizičko lice registrovano za obavljanje određene djelatnosti koji nudi u inostranstvu i da uredno plaća porez na tako naplaćene prihode.  Carinski broj ne treba jer ne postoji nikakav kontakt sa carinom.

U drugim poslovnim okruženjima samostalnim poduzetnicima je dozvoljeno da vrše vanjskotrgovinsko poslovanje, a da li će to uskoro biti i u BiH ostaje nam da vidimo.

 

Share.

About Author

Certificirani računovođa/ ovlašteni revizor. Vlasnik male računovodstvene agencije :)

Leave A Reply