PRIMJERI RAČUNOVODSTVENIH PREVARA

0

Jedna od najpoznatijih prijevara je piramidalna ili Ponzijeva shema. Ime je dobila po Charlesu A. Ponziju.  Prijevara započinje kad neka osoba osnuje ustanovu ili poduzeće te prikupi novac od investitora uz obećanje visokih kamata na uloženo. Potom se u priču dovode novi investitori koji ulažu svoj novac i potom se s tim novim novcem isplaćuju kamate ranijim investitorima. Na taj način se stječe prividni legitimitet te novac cirkulira cijelo vrijeme i privlači nove investitore koji ulažu svoj novac. Shema se raspada kad više nema dovoljno novih investitora i njihovog novca kojim bi se pokrile isplate kamata ranijih investitora. Neke od najpoznatijih Ponzijevih prijevara izveli su: Lou Pearlman, Michael Eugene Kelly, Gerald Payne, Scott Rothstein, Gary Gauthier, Adriaan Nieuwoudt, Tom Petters, Reed Slatkin i Bernie Madoff.

    Američka tvrtka Peregrine Semiconductor (IT sektor) ostvarila je loše poslovne rezultate 2000. godine te ih je odlučila prikriti na sljedeći način: gubitke, koje su ostvarili, nastojali su zataškati lažiranjem prihoda od prodaje izdavanjem fiktivnih računa u vrijednosti od 205 milijuna $. Analizom postupka shvatili su da je taj iznos nenaplaćenih potraživanja previsok te su ih odlučili prodati banci. Firma je dobila novac kojim su pokrili novčani tok iz poslovanja, ali rizik nenaplaćenih potraživanja nije transferiran na banci.

    Također, jedan od značajnijih primjera računovodstvene prijevare predstavlja i Hewlett-Packard (HP) koji je pretplatio cijenu za britansku softversku firmu Autonomy za 5 milijardi dolara iz razloga što je , osnivač i direktor firme, Mike Lynch sistemski umjetno napuhivao prihode kompanije kako bi prikazao tvrtku vrjednijom radi postizanja što veće kupoprodajne cijene. Na temelju toga, HP je tužio gospodina Lyncha i bivšeg direktora financija Sushovana Hissaina zbog prijevare. U novembru 2011. godine HP je platio ukupnu cijenu od 11 milijardi dolara da bi nakon godinu dana otpisao 8,8 milijardi dolara. Od toga iznosa, 5,5 milijardi dolara odnosilo se na takozvano  „accounting misrepresentation“, što bi u prijevodu, značilo računovodstveno iskrivljavanje izvještaja.

    Korisno je za znati i to da računovodstveni forenzičar, osim u poduzećima, imaju bitnu ulogu i kod podjele imovine, primjerice u brakorazvodnim parnicama slavnih osoba.

    Primjeri takvih parnica su razvodi Mel Gibsona, gdje se nakon 26 godina braka radilo o imovini čija je vrijednost bila milijardu dolara; Madonne koju je, nakon osam godina braka, razvod koštao 76 milijuna dolara; Jamesa Camerona koji je morao platiti 50 milijuna dolara te Michaela Douglasa koji je, nakon 23 godine braka, morao platiti 45 milijuna dolara.

IZVORI: https://financijskiimpuls.org/2016/01/20/blog-znate-li-sto-je-forenzicko-racunovodstvo/

Share.

About Author

Certificirani računovođa/ ovlašteni revizor. Vlasnik male računovodstvene agencije :)

Leave A Reply